Ślubny catering na własną rękę

Układając budżet na ślub i planując wydatki, czasami trzeba iść na kompromisy. Nie zawsze można sobie pozwolić na dużą rozrzutność we wszystkich sferach, gdzieś trzeba oszukać pewnych oszczędności. Niektóry decydują się ograniczyć liczbę gości, inni oszczędzają na zespole, a jeszcze inni mniej wydają na dekoracje.

Ten tekst jest przeznaczony dla par, które zdecydowały się na własną rękę przygotować wyżywienie, oszczędzając tym samym na firmie cateringowej. Rozwiązanie takie pochłonie znacznie mniej pieniędzy, ale trzeba mieć świadomość, jak duże jest to przedsięwzięcie . Poniżej prezentujemy kilka ważnych kwestii do przemyślenia.

Jaki typ jedzenia ma się pojawić na weselu?

Najprawdopodobniej nie będziecie w stanie sami zagwarantować trzech ciepłych posiłków, jeżeli sami zdecydujecie się zając się kwestią cateringu. Bardziej realne jest zorganizowanie bufetu. Dobrze pomyśleć nad daniami, które mogą zostać przygotowane dzień wcześniej i włożone do lodówki, aby podczas wesela zająć się zabawą, a nie gotowaniem.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ile czasu zajmuje przygotowanie posiłków dla tak dużej grupy osób. Pomyślcie chociażby o swoim piekarniku i ilości jedzenia, którą jesteście w stanie w nim zmieścić. Pomnóżcie to przez liczbę potrzebnych porcji i zobaczycie, ile czasu zajmie wam to jedno danie. Jeśli wasza rodzina lub przyjaciele mogą coś przygotować na własną rękę, to świetnie. Będzie to nieoceniona pomoc.

Ślubny catering a wyposażenie

Firmy cateringowe mają zazwyczaj sporą ilość sprzętu, co pozwala im łatwiej przygotowywać duże porcje jedzenia. Przede wszystkim zastanówcie się, czy macie odpowiednio pojemną lodówkę, aby zmieścić w niej wszystkie dania. Nie chcecie bowiem podawać gościom zepsutej żywności, prawda? Pomyślcie też, czy macie wystarczająco dużo pojemników izotermicznych, aby przetransportować jedzenie. Z drugiej strony, jeżeli serwujecie gorące jedzenie, to czy macie naczynia, które utrzymają ciepło? Warto podszkolić się trochę w kwestii przechowywania różnych rodzajów żywności. Mały samochód też raczej się nie nada, chyba że jesteście gotowi na kilka kursów.

Kolejna kwestia, którą zapewnia firma cateringowa, a teraz spocznie na waszych barkach, to zastawa: talerze, sztućce, szklanki, kubki, obrusy, solniczki, przyprawy i wiele innych. Poza tym w niektórych lokalach może być kiepsko, jeżeli chodzi o sprzęt kuchenny – sprawdźcie to.

Obsługa

Nawet, jeżeli sami przygotowujecie posiłki, to warto zatrudnić kogoś do pomocy na czas samego wesela. Da wam to sporo oddechu i pozwoli cieszyć się tym specjalnym dniem. Poza tym zmywanie naczyń po uroczystości to wcale nie jest małe zadanie, więc tutaj także przydadzą się pomocnicy.

Dekoracja potraw

Ludzie najpierw jedzą oczami, więc warto schludnie i pomysłowo serwować dania. Jeśli przykładowo zaserwujecie pieczywo, kiełbaski i ciasto, stół będzie prezentował się kiepsko. Pomyślcie o dodaniu żywych sałatek czy owoców, aby dodać waszemu menu nieco kolorytu.

Jednym z największych zmartwień każdego gospodarza jest niepewność, czy jedzenia będzie wystarczająco dużo. Ciężko przewidzieć, ile ludzie będą jedli, ale jedno jest pewne: zdecydowanie lepiej przygotować nieco za dużo żywności niż na odwrót.

fot. indsey child oraz Robert Kintner źródło: flickr.com

Exit mobile version