Portal ślubny , Portal Weselny , Ślub, Wesele, Panna Młoda, Pan młody, suknie ślubne, przyjęcie weselne

Życie bez miłości to czarodziejska latarnia bez światła. J. W. Goethe

Dzielenie tortu weselnego

Dzielenie tortu weselnego to ważny moment każdego wesela. Chyba żadna para młoda nie chciałaby znaleźć się w kłopotliwej sytuacji, kiedy to dla niektórych gości brakuje kawałka tortu ślubnego. Wygląda to bardzo źle i może negatywnie wpłynąć nawet na atmosferę całej zabawy.

W niektórych tradycjach najwyższa warstwa tortu jest odkrajana i zamrażana na pierwszą rocznicę ślubu. Tak więc, jeżeli zdecydujecie się na takie rozwiązanie, to nie możecie jej uwzględniać w procesie dzielenia ciasta.

Czasem wraz z tortem weselnym przychodzi informacja, na ile porcji może zostać on podzielony. Jednakże jest to dosyć orientacyjna wartość, do której należy podejść ze sporą rezerwą i zapasem. Jeśli według „instrukcji” tort może zostać podzielony na 100 części, to wcale nie jest powiedziane, że wystarczy Wam na 100 osób. Zazwyczaj podana liczba odnosi się raczej do niewielkich kawałków i zakłada idealne, wręcz z krawiecką precyzją krojenie. Rozmiar porcji zależy również od typu posiłku, do jakiego zostanie przeznaczony tort. Jeżeli jest on częścią głównego posiłku, to odpowiednie będą mniejsze kawałki. Z kolei w przypadku podania tortu jako głównego deseru, powinny być one już większe.

Niebagatelne znaczenie ma również sam kształt ciasta. Inne techniki dzielenia stosuje się przy kwadratowych tortach, a inne przy okrągłych.

fot. Ross Hawkes źródło: flickr com