Zaoszczędź na cateringu

zaoszczędzić

Catering weselny stanowi jeden z największych wydatków, jakie organizatorzy są zmuszeni ponieść.

Poza jedzeniem samym w sobie, należy liczyć się dodatkowo z wydatkami na napoje, sztućce, zastawę, obsługę czy dekoracje. Poniżej podpowiadamy, w jaki sposób można poszukać oszczędności w tej materii:

  • Zbadaj rynek i negocjuj. Podstawą jest zapoznanie się z ofertą kilku firm i podjęcie próby negocjacji. Sprawdź, które firmy są elastyczne i czy ich wycena mieści się w ustalonym przez Ciebie zakresie.
  • Rozsądna lista gości. Prosta prawda: im mniej gości, tym mniej potrzeba jedzenia. Zastanów się, czy na pewno chcesz zapraszać kuzynkę siostry szwagierki.
  • Zrezygnuj z obsługi. Sporą część płatności stanowi wynagrodzenie dla obsługi. Możesz z niej zrezygnować i zdecydować się na bufet albo poprosić o pomoc rodzinę oraz przyjaciół.
  • Nie szalej z mięsem. Mięso jest dosyć kosztownym rodzajem żywności, ale niekoniecznie obowiązkowym. Istnieje wiele przepysznych wegetariańskich dań, po skosztowaniu których gościom wcale nie będzie brakowało mięsa.
  • Klucz to prezentacja. Pamiętaj, że ludzie najpierw jedzą oczami. Nieważne jak proste będzie Twoje menu, ważne jak dania zostaną podane. Daj ujście swojej fantazji bądź poradź się specjalistów i stwórz na talerzach prawdziwe arcydzieła. Doznania smakowe gości zrekompensują włożony trud.
  • Nie przejmuj się wypożyczeniem zastawy. Zamiast ponosić koszty na zastawę, możesz wykorzystać papierowe oraz plastikowe kubki czy talerze.
  • Weź pod uwagę dzieci. Zastanów się, ile dzieci w wieku poniżej 10 lat weźmie udział w uroczystości. Stwórz dla nich oddzielne menu z mniejszymi porcjami. Zaoszczędzisz pieniądze, a dodatkowo dzieciaki będą zachwycone.
  • Zwracaj uwagę na czas. Jeżeli czas trwania przyjęcia się przedłuży, może być wówczas konieczne uiszczenie dodatkowej opłaty. Upewnij się, jak długo może trwać zabawa.

fot. flickr.com autor Clever Cupcakes

Exit mobile version