Tradycyjne wiejskie wesela zazwyczaj były organizowane jesienią, albo wiosną – w okresie żniw nie było czasu na zabawę. Obecnie wesela organizuje się głównie w okresie letnim. Niemniej niektóre pary młode decydują się na ślub w jesiennej aurze.
Wczesną jesienią często panuje komfort termiczny – upalnych dni już nie ma, a chłody jeszcze nie nadeszły. Właśnie dlatego wiele wesel jest organizowanych np. we wrześniu, albo na początku października. Nie bez znaczenia jest też czynnik ekonomiczny. Wiele par docenia to, że po sezonie ślubnym ceny usług i produktów dedykowanych parze młodej są nieco niższe, nawet o 20%. Dotyczy to również ceny wynajmu sali weselnej i cateringu.
Jesienne motywy
Jesień jest bardzo płodną porą roku – pojawiają się sezonowe owoce i warzywa, (np. jabłka, dynie, śliwki), które można wykorzystać w menu weselnym oraz w roli ozdób. Zachwycające w jesieni są także barwy – zieleń łączy się z purpurowymi, żółto – pomarańczowymi koronami drzew, które kontrastując z błękitnym niebem sprawiają, że staje się ono bajecznie niebieskie. W tej naturalnej scenerii można zorganizować sesję ślubną w wyrafinowanym stylu.
Druga strona medalu
Jednak trudno zaprzeczyć temu, że zorganizowanie wesela jesienią ma też swoje wady. Pogoda o tej porze roku jest zdecydowanie bardziej nieprzewidywalna niż latem. Mogą zdarzyć się niespodziewane ulewy lub przymrozki. Wpływa to na wygląd stroju panny młodej i pana młodego. Garnitur powinien być wykonany z cieplejszego materiału, a panna młoda oprócz sukni potrzebuje ciepłego okrycia (np. płaszcza), kapelusza i oczywiście parasola. W okresie jesiennym zorganizowanie ślubu w plenerze nie wchodzi w grę – jest zbyt chłodno wieczorami, więc konieczne byłoby zastosowanie dodatkowych źródeł ciepła i zasłon – co jest nielogiczne. Goście czuliby się też mniej komfortowo niż w sali weselnej.
Nieprzewidywalna nie sprzyja również wykonywaniu sesji zdjęciowej, więc warto na wszelki wypadek wybrać alternatywne miejsce w pomieszczeniu zamkniętym, gdzie fotograf będzie mógł odpowiednio ustawić oświetlenie i wykonać zdjęcia dobrej jakości. Jesień jest sezonem przeziębień i grypy – chorób, które mogą zakłócić ostatnie przygotowania do ślubu i negatywnie wpłynąć na samopoczucie pary młodej lub gości. Można stosować środki profilaktyczne (np. witaminę C), aby nieco ograniczyć to ryzyko.
Czarujące jesienne dekoracje
Wyrafinowane dekoracje jesienne można przygotować nie ponosząc dużych wydatków. Tytułem przykładu można wskazać na lampiony z dyni (nieinspirowane Halloween), bukiety z suszonych kwiatów i kolorowych liści, jarzębiny i gałązek drzew iglastych. Na stołach mogą pojawić się także ozdoby wykonane z jabłek. Wybór pory roku determinuje kolorystykę dekoracji. Jesienne barwy czerwieni, brązu, żółci i pomarańczy połączone z akcentami zieleni, bieli, śliwkowego i wrzosowego fioletu oraz szarości pozwolą stworzyć niepowtarzalny, przytulny klimat w weselnej sali. Jesienią zmrok zapada szybciej, zatem warto pomyśleć o zastosowaniu świec i lampionów, które po zmierzchu nadadzą sali weselnej romantyczny, tajemniczy charakter.
Stroje pary młodej
Pan młody powinien wybrać garnitur z naturalnej wełny lub kaszmiru, które pomagają utrzymać komfort termiczny. Jesienny strój panny młodej raczej nie może natomiast ograniczać się do sukni i welonu. W zależności od miesiąca, w którym jest organizowany ślub, panna młoda powinna zastanowić się nad dodatkowym szalem, krótkim żakietem lub bolerkiem (wrzesień), albo płaszczem (październik, listopad). Warto dobrze przemyśleć wybór butów. W drodze do kościoła i na salę weselną pantofle z satyny zdecydowanie się nie sprawdzą. Lepiej wybrać szpilki z lakierowanej skóry. W październiku i listopadzie warto mieć dwie pary butów – eleganckie „pełne” buty na ceremonię ślubną oraz szpilki na salę weselną. Jesienne kolekcje mody ślubnej oprócz bieli proponują również odcienie beżu, a nawet purpury. Szeroka gama kolorów obejmująca odcienie brązów jest proponowana także panom młodym.
Jesienne menu weselne
W menu weselnym nie powinno zabraknąć ciepłych potraw i przystawek, z uwagi na to, że jest to bardziej chłodny sezon obfitujący w warzywa, owoce, grzyby i orzechy, które smakują znakomicie zarówno podane jako ciepłe potrawy i dodatki, jaki i zimne przekąski. Weselne menu oparte na sezonowych produktach będzie nie tylko bardziej smaczne, ale również nieco tańsze. Podobnie jest w przypadku dekoracji z kwiatów.
Astry, wrzosy i inne roślinne motywy
Wiązanka panny młodej, podobnie jak bukiecik do butonierki pana młodego mogą być utrzymane w klasycznym tonie (np. purpurowe róże), albo typowe jesienne kwiaty, np. wrzosy lub astry. Kwiaty nie powinny być „brudzące” – pyłki mogą osiąść na garniturze lub sukni i później trudno się ich pozbyć. Dekoracje sali weselnej i kościoła wykonane z jarzębiny, kasztanów i dyni, wzbogacone kwitnącymi jesiennymi kwiatami wprowadzą gości w ciepłą atmosferę złotej jesieni. Można dostać kwiaty typowo letnie i wiosenne, ale po pierwsze, będą one mniej trwałe, a po drugie para młoda poniesie wyższe koszty.
Organizowanie ślubu jesienią ma swoje plusy i minusy. Dla par młodych, które lubią tę porę roku, jesień może być motywem przewodnim wesela. Wykorzystanie sezonowych owoców, warzyw i kwiatów niesie za sobą wiele korzyści – między innymi mniejsze koszty. W porze jesiennej ceny usług, z których korzysta para młoda także są niższe. Może to zrekompensować zakochanym nieprzewidywalną aurę i inne minusy organizowania ślubu w tym sezonie.