Ptasie Gniazdo – słodkości dla weselnych gości

catering

catering

PTASIE GNIAZDO

Przepis na 6 indywidualnych porcji

Gniazda:

  • 3 białka z dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3/8 łyżeczki tartarus
  • ¾ szklanki cukru

Wypełnienie:

  • ¾ szklanki śmietany do ubijania
  • łyżka stołowa cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mieszanki świeżych jagód

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej piekarnik do 300 °F. Wyrysuj sześć okręgów o średnicy 6 cm na papierze do pieczenia, między okręgami zostaw 4 cm odstępu. Wyłóż papierem tackę do pieczenia.
  2. Ubijaj białka oraz tartarus na niskiej prędkości, gdy białka się spienią zwiększ prędkość
    i powoli wsypuj cukier. Ubijaj na wysokiej prędkości aż masa stanie się sztywna.
  3. Wypełnij rękaw cukierniczy masą i wypełnij okręgi narysowane na papierze do pieczenia. Wokół okręgów uformuj pierścień do wysokości 5 cm nad podstawą, tworząc efekt „gniazda”.
  4. Wstaw meringue do piekarnika i natychmiast zredukuj temperaturę do 275 °F. Piecz przez 45 do 65 minut (czas zależy od wilgotności oraz temperatury powietrza na zewnątrz). Gdy meringue zaczną brązowieć, uchyl drzwi piekarnika i piecz dalej. Schłodź meringue do temperatury pokojowej na tacce, następnie delikatnie przenieś je do szczelnego pojemnika do czasu podania.
  5. Ubij śmietanę i dodaj cukier oraz wanilię. Na talerzu połóż gniazdo i wypełnij je ubitą śmietaną i jagodami. Podawaj natychmiast.

Meringue można upiec dzień wcześniej ale wypełniać tuż przed podaniem.

Exit mobile version