Odpowiednie menu na wesele jest często sercem niejednego przyjęcia i gwarancją niezapomnianej zabawy. Design potraw zyskuje coraz większe znaczenie, specjalistów w tym zakresie nie brakuje, dlaczego by więc tego nie wykorzystać na swoim ślubie?
Oto co na ten temat mówi Matthew Peek: „Wybranie dobrego menu jest czymś więcej niż połączeniem pomysłów, kolorów czy smaków, a przede wszystkim staje się duszą każdego udanego przyjęcia. Wybór jedzenia mówi o nas więcej niż możemy sobie wyobrazić.
Jak więc dobrać właściwe menu?
Szczegóły
Często najmniejsze detale mogą przyciągnąć uwagę naszych gości i rozróżnić wspaniałe menu od tylko dobrego menu. Od świeżości składników poprzez talent kucharski, a kończąc na dekorowaniu – to wszystko wpływa na odbiór podanych dań.
Wyczucie
Różnorodność jest wskazana, ale z umiarem. Nie zapełniajcie talerza zestawem przeciwstawnych smaków.
Świeżość
Ta zasada wydaje się oczywista, ale niestety nie zawsze odpowiednio przestrzegana. Składniki muszą być świeże. Nic nie jest w stanie wygrać z aromatem świeżości.
Wygląd
Mówi się, że człowiek je oczami. Sporo w tym prawdy. Warto przywiązać sporą uwagę to tego, jak serwowane są nasze danie. Liczy się wszystko: ułożenie potraw, zastawa czy dekoracje.
Obsługa
Obsługa jest niezwykle ważnym elementem i nie warto żałować na nią pieniędzy. Specjaliści w swoim fachu potrafią naprawdę zrobić różnicę. Warto wybierać pozytywny i tryskający energią zespół – przeniosą pozytywne fluidy na gości.
fot. Nicki Dugan Pogue, Trevor Turk źródło: flickr.com