Wybór odpowiedniego alkoholu na wesele wcale nie jest takim prostym zadaniem. Na każdy stół przewidujesz 1 butelkę wina, 2 butelki czy może 3 butelki? Otwarty bar czy kelnerzy? Poniżej podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby i ten aspekt był dopięty na ostatni guzik.
Jaki alkohol nadaje się najlepiej na wesele?
Bąbelki dodają uroku wielu imprezom i idealnie pasują także do ślubów. Najpopularniejszym wyborem jest wciąż szampan, ale na rynku dostępnych jest wiele innych win musujących.
Jakim winem powinna raczyć się para młoda?
Opcji jest naprawdę dużo, ale warto pomyśleć nad winami z włoskiej Kampanii, jeżeli chodzi o białą odmianę. W przypadku czerwonych win zawsze dobrym wyborem będzie Tempranillo z Hiszpanii.
Ile butelek wina powinno znaleźć się na stole?
Zawsze bardziej eleganckie jest nalewanie wina przez obsługę niż ustawienie ich po prostu na stole. Jeśli Wasze stoły mieszczą sobie od ośmiu do dwunastu gości i przewidujecie cztery dania, wówczas dobrym rozwiązaniem będą dwa wina białe i trzy czerwone.
Co proponujecie w kwestii otwartego baru?
Otwarty bar jest zawsze trudny do zarządzania. Można spróbować wybrać 3-4 koktajle i na nich się skupić. Pamiętajcie, aby znalazły się wśród nich zarówno damskie, jak i męskie.
Jakieś inne rady?
Dobrze zapoznajcie obsługę z całą ofertą, aby uniknąć nieporozumień i kłopotliwych sytuacji. Jednak przede wszystkim zrelaksujcie się – wykwalifikowany zespół na pewno wszystkim odpowiednio się zajmie!
fot. waferboard, Jing, Andy Bullock