Catering weselny stanowi jeden z największych wydatków, jakie organizatorzy są zmuszeni ponieść.
Poza jedzeniem samym w sobie, należy liczyć się dodatkowo z wydatkami na napoje, sztućce, zastawę, obsługę czy dekoracje. Poniżej podpowiadamy, w jaki sposób można poszukać oszczędności w tej materii:
- Zbadaj rynek i negocjuj. Podstawą jest zapoznanie się z ofertą kilku firm i podjęcie próby negocjacji. Sprawdź, które firmy są elastyczne i czy ich wycena mieści się w ustalonym przez Ciebie zakresie.
- Rozsądna lista gości. Prosta prawda: im mniej gości, tym mniej potrzeba jedzenia. Zastanów się, czy na pewno chcesz zapraszać kuzynkę siostry szwagierki.
- Zrezygnuj z obsługi. Sporą część płatności stanowi wynagrodzenie dla obsługi. Możesz z niej zrezygnować i zdecydować się na bufet albo poprosić o pomoc rodzinę oraz przyjaciół.
- Nie szalej z mięsem. Mięso jest dosyć kosztownym rodzajem żywności, ale niekoniecznie obowiązkowym. Istnieje wiele przepysznych wegetariańskich dań, po skosztowaniu których gościom wcale nie będzie brakowało mięsa.
- Klucz to prezentacja. Pamiętaj, że ludzie najpierw jedzą oczami. Nieważne jak proste będzie Twoje menu, ważne jak dania zostaną podane. Daj ujście swojej fantazji bądź poradź się specjalistów i stwórz na talerzach prawdziwe arcydzieła. Doznania smakowe gości zrekompensują włożony trud.
- Nie przejmuj się wypożyczeniem zastawy. Zamiast ponosić koszty na zastawę, możesz wykorzystać papierowe oraz plastikowe kubki czy talerze.
- Weź pod uwagę dzieci. Zastanów się, ile dzieci w wieku poniżej 10 lat weźmie udział w uroczystości. Stwórz dla nich oddzielne menu z mniejszymi porcjami. Zaoszczędzisz pieniądze, a dodatkowo dzieciaki będą zachwycone.
- Zwracaj uwagę na czas. Jeżeli czas trwania przyjęcia się przedłuży, może być wówczas konieczne uiszczenie dodatkowej opłaty. Upewnij się, jak długo może trwać zabawa.
fot. flickr.com autor Clever Cupcakes